Kas, kas, kohokas, oho!

Tulin haastetuksi Karppisiskojen munakisoihin. Kieku-munia minulla ei ollut, eikä pesämunakaan kuin nimeksi, mutta kehittelin pienessä mielessäni tämmöisen hauskan, nopean ja laiskallekin sopivan sekametelikohokkaan. Tulee koko eväs kerralla.

Otetaan muffinssipannu ja voidellaan se todella hyvin. Tai pieniä annosvuokia. Monta.
Tehdään kohokasta varten perus"taikina", tai niinkuin nuo kokit mielellään sanovat: massa.
Katsoa voi netistäkin ohjetta. Toisaalta, siellä on suklaakohokkaan ohjettä päntiönään...

Eli Massun kohokaskupit (My soufflè cupcakes)
Tehdään "kastike", niinkuin valkokastike ylipäätään tehdään. Olen käyttänyt tattarijauhoja, ja onnistuu oivallisesti niilläkin. Perussoossi.

  • 2 rkl voita
  • 1 rkl karkeita vehnäjauhoja tai noita tattarijauhoja, laitan yleensä vähän kukkuraisen lusikallisen.
  • ½ l kiehuvaa maitoa (menee se kerma tai kylmäkin maito...)
  • ½ tl merisuolaa
  • Määrät voi tuplata tai triplata tarpeen mukaan. (suosittelen tätä resettiä varten tuplaamaan)
  •  8 kananmunaa (loput 15 munan askista olet tietysti käyttänyt ruoaksi muuten)

  •  
    1. Sulata voi kattilassa ja vatkaa joukkoon jauhot. Keitä jauhoja voissa hetki, ennen kuin lisäät nesteen. Ropistele suola joukkoon. ÄLÄ mausta tätä kastiketta vielä tässä vaiheessa.
    2. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset kastikkeeseen. Jaa kastike kahtia. Vatkaa valkuaiset todella jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdon pitää pysyä kupissa vaikka kupin kääntäisi nurin. Kuppi nurin. Laita jääkaappiin siksi ajaksi, kun teet kastikkeet valmiiksi.
    3. Ensimmäisen kastikkeen joukoon voit silputa vaikka savuporoa, kylmäsavuhevosta tai muuta savulihaa hienoksi hienonnettuna, mukaan timjamia ja rosmariinia ripsaus sekä mustapippuria, suolaa ei tarvinne lisätä...Ehkä vähän juustoa raasteena. Aurajuustokin voisi olla loistava vaihtoehto. Sekä sipulit, ainakin ruohosipulia voisi tuohon laittaa. Vääntele viimelopuksi joukkoon valkuaisvaahdosta puolet. Varovasti!
    4. Toiseen kastikkeeseen veivaa joukkoon 1 rkl tyrnijauhetta ja 3 rkl karpaloita, pari teelusikallista hunajaa (vinkki: lämmitä hunajaa hetkinen tai korvaa vaahterasiirapilla), ripaus vaniljaa (uutteena tai sokerina) tekee terää. Ja vääntelehdi se vaahdotettu valkuainen joukkoon siihenkin kastikkeeseen.
    5. Jaa kastikkeet kipposiin tai muffinssipellille, niin että niitä tulee yhtä monta kutakin. Työnnä uuniin, joka on 175 asteiseksi lämmitetty. Paista niin, että nousevat kunnolla. Ei ihan tarvitse uunin kattoon ottaa kiinni. Noin 25 minsaa täytyy jännittää. Makeammat kohokkaat muuttuvat vähän tummemmiksi kuin suolaiset.
     
    Tarjoa raikkaan salaatin seurana nuo suolaiset hiukopalat. Ja makeiden kanssa vaikka vähän syntistä jäätelöä. Itsetehty jäde on herkkuva.
     
    Tuommoisella nokkiin muita kilvankokkaajia.

    (OLI MUUTEN LÖPINÄ NUMERO 300...! HITON HYVÄ MINÄ!)

    Kommentit

    Tämän blogin suosituimmat tekstit

    Jussipussi.

    Rillit kuumana!

    Lihavat montunreunalle riviin -rattatatta- ja ongelma on ratkaistu